Αλτσχάιμερ (Alzheimer) - Συμπτώματα και θεραπεία - Curious Rat

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Αλτσχάιμερ (Alzheimer) - Συμπτώματα και θεραπεία

αλτσχάιμερ
Το Αλτσχάιμερ είναι μία εκφυλιστική νόσος, η οποία σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, καταστρέφει τους νευρώνες του εγκεφάλου, οδηγώντας σε απώλεια των πνευματικών ικανοτήτων και ιδιαίτερα της μνήμης.

Το 60% έως 70% των περιπτώσεων άνοιας οφείλεται στη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Βέβαια πολλές άλλες ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν άνοια.

Οφείλει το όνομα της στον Alois Alzheimer, έναν Γερμανό Ψυχίατρο-Νευροπαθολόγο, ο οποίος το Νοέμβριο του 1906, παρουσίασε για πρώτη φορά τα παθολογικά και τα κλινικά συμπτώματα της νόσου.

Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης του Αλτσχάιμερ είναι η αύξηση της ηλικίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν Αλτσχάιμερ είναι άνω των 65 ετών, ενώ υπάρχει κι ένα πολύ μικρό ποσοστό που αναπτύσει τη νόσο σε μικρότερη ηλικία. Μετά την ηλικία των 65, η πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου διπλασιάζεται κάθε 5 χρόνια. Φυσικά πολλοί άνθρωποι θα ξεπεράσουν αυτή την ηλικία και δεν θα αναπτύξουν ποτέ τη νόσο.

Υπάρχουν επίσης, γενετικοί παράγοντες κινδύνου για τη νόσο. Τα παιδιά των ασθενών με πρώιμη έναρξη της νόσου (στην ηλικία των 40 ή 50) έχουν 50% πιθανότητες να την εκδηλώσουν κι αυτοί, ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η νόσος είναι κληρονομική.

Όλοι οι ασθενείς με σύνδρομο Down θα αναπτύξουν τη νόσο γύρω στην ηλικία των 40 ετών.

Τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά με κύριο χαρακτηριστικό την βαθμιαία απώλεια μνήμης. Κατά την εξέλιξη της νόσου παρουσιάζονται και άλλες διανοητικές δυσλειτουργίες, όπως η δυσκολία κατανόησης στο διάβασμα, προβλήματα με την ομιλία ή διαταραχές στην συμπεριφορά, όπως η ευερεθιστότητα, η σύγχυση, ο αποπροσανατολισμός, ο θυμός και η κατάθλιψη. Τα άτομα με τη νόσο, πολύ εύκολα ξεχνάνε τον δρόμο για το σπίτι, ξεχνάνε να φάνε, δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν συγγενείς και φίλους.

Θεραπεύεται το Αλτσχάιμερ;
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τη νόσο. Κάποια φάρμακα τα οποία χορηγούνται, βοηθάνε στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου καθώς επίσης και στην ανακούφιση κάποιων συμπτωμάτων. Οι θεραπείες που ακολουθούνται αντιμετωπίζουν ξεχωριστά τα γνωστικά συμπτώματα (προβλήματα που αφορούν την σκέψη, τη μνήμη, την κρίση και την γλώσσα) από τα συμπτώματα συμπεριφοράς (προβλήματα που αφορούν την κατάθλιψη, την επιθετικότητα, την καχυποψία και την ανησυχία).

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό πλήρως τι προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ, όμως διεξάγονται έρευνες σε όλο τον κόσμο και ευελπιστούμε σύντομα να βρεθεί η θεραπεία της.