Ανεπάρκεια Ινσουλίνης και Διαβήτης - Curious Rat

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Ανεπάρκεια Ινσουλίνης και Διαβήτης

ινσουλίνη
φωτογραφία: dream designs / FreeDigitalPhotos.net

Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη η οποία παράγεται από το πάγκρεας και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων από τον οργανισμό. Διασπά τα σάκχαρα και τα άμυλα των τροφών και τα μετατρέπει σε γλυκόζη, τροφοδωτόντας τα κύτταρα με αυτή, παρέχοντας τους την απαιτούμενη ενέργεια.

Μόλις εμφανιστεί γλυκόζη στο αίμα, πυροδοτείται ένας μηχανισμός από το πάγκρεας, εκκρίνοντας ινσουλίνη. Όσο αυξάνεται η γλυκόζη, τόσο αυξάνεται ο ρυθμός έκκρισης της ινσουλίνης. Χωρίς την ύπαρξη της ινσουλίνης, είναι αδύνατη η πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα.

Μία ασθένεια που σχετίζεται άμεσα με την έλλειψη ινσουλίνης είναι ο Διαβήτης, ο οποίος δημιουργείται όταν η ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τμήματα των οργάνων μας και μέλη του σώματος μας.

Υπάρχουν 2 τύποι Διαβήτη:
  1. Ο Διαβήτης τύπου 1. Ο οποίος αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα. Δημιουργείται σε μικρή ηλικία από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο επιτίθεται στον οργανισμό μας, καταστρέφοντας τα β-κύτταρα του παγκρέατος. Ο Διαβήτης τύπου 1 μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά με την χορήγηση ινσουλίνης.
  2. Ο Διαβήτης τύπου 2. Εμφανίζεται συνήθως σε μεγάλη ηλικία όταν η συνεχής έκκριση περίσσιας ινσουλίνης, λόγω λήψης μεγάλης ποσότητας υδατανθράκων, εξαντλει το πάγκρεας, το οποίο αδυνατεί να παράγει την ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζεται ο οργανισμός. Για να αντιμετωπιστεί ο Διαβήτης τύπου 2 χρειάζεται σωστή διατροφή και σωματική άσκηση.
Γενικά πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και να κάνουμε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με πολλά και μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας.