Γαϊδουράγκαθο και ηπατίτιδα - Οφέλη και παρενέργειες - Curious Rat

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Γαϊδουράγκαθο και ηπατίτιδα - Οφέλη και παρενέργειες

γαϊδουράγκαθο
Το γαϊδουράγκαθο, με την επιστημονική ονομασία (Silybum marianum), είναι ένα βότανο με ιδιαίτερες αντιοξειδωτικές, αποτοξινωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η αποτελεσματικότητα του γαϊδουράγκαθου σε παθήσεις, όπως η αλκοολική ηπατίτιδα, η κίρρωση, ο ίκτερος καθώς επίσης και στην θεραπεία της τροφικής δηλητηρίασης από τα θανατηφόρα μανιτάρια Amanita είναι μοναδική. Έχει την ιδιότητα να αποβάλλει τις τοξίνες που δέχεται ο οργανισμός από τις ακτινοθεραπείες και τις χημειοθεραπείες καθώς επίσης και να προστατεύει το συκώτι από τις παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων όπως η παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη). Σε έρευνες που έχουν γίνει έχει διαπιστωθεί ότι το γαϊδουράγκαθο σταματάει ή επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

γαϊδουράγκαθο
Το κυριότερο δραστικό συστατικό του γαϊδουράγκαθου βρίσκεται στους σπόρους του και είναι η Σιλυμαρίνη. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τις βλάβες, επιδιορθώνει τα ηπατικά κύτταρα, έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να καταστείλει τη σύνθεση των λευκοτριενίων. Η σιλυμαρίνη αποτελείται από κάποιες ενώσεις, τις λεγόμενες φλαβονολιγνάνες. Αυτές είναι: η σιλυβίνη, η ισοσιλυβίνη, η διυδροσιλυβίνη, η σιλυδιανίνη και η σιλυχριστίνη. Από αυτές η πιο δραστική είναι η σιλυβίνη.

Άλλα συστατικά που περιέχει το γαϊδουράγκαθο είναι:
  • Βιταμίνες C, E, K
  • Σαπωνίνες
  • Αιθέρια έλαια
  • Αλκαλοειδή
  • Φλαβονοειδή
  • Οργανικά Οξέα
  • Μπεταΐνη
Το γαϊδουράγκαθο κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές στο εμπόριο: σε υγρή μορφή (βάμμα), σε σπόρους και σε κάψουλες. Πριν την αγορά του θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας γιατί, όπως όλα τα βότανα, μπορεί να μας προκαλέσει παρενέργειες, όπως ναυτία, διάρροια, εμετό ή αλλεργικές αντιδράσεις ενώ μπορεί να έχει αλληλεπιδράσεις με κάποια φάρμακα.