Διπολική διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη) και Κληρονομικότητα: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση - Curious Rat

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Διπολική διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη) και Κληρονομικότητα: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

διπολική διαταραχή
Η διπολική διαταραχή ή μανιοκατάθλιψη, είναι μία πολύ σοβαρή ψυχική πάθηση, η οποία προσβάλλει και τα δύο φύλλα και μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με εναλλαγές επεισοδίων μανίας και κατάθλιψης. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μεταπτώσεις στη συμπεριφορά, στην ενεργητικότητα, στην σκέψη και στην διάθεση.

Στην διπολική διαταραχή παρουσιάζονται μανιακά ή υπομανιακά επεισόδια (με ανεβασμένη διάθεση του ατόμου και υπερδραστηριότητα) και καταθλιπτικά επεισόδια (με ανησυχία, εκνευρισμό, ενοχή, χαμηλή αυτοεκτίμηση). Πολλές φορές παρουσιάζονται μικτά επεισόδια, με συνδυασμό των παραπάνω.

Στην φάση της μανίας το άτομο έχει μειωμένη ανάγκη για ύπνο, ενώ στην φάση της κατάθλιψης η ανάγκη για ύπνο είναι αυξημένη. Η κατάθλιψη είναι η πιο διαδεδομένη ψυχική πάθηση, η οποία φτάνει στο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλλου.

Τα ακριβή αίτια της διπολικής διαταραχής δεν είναι γνωστά, όμως οι κυριότεροι παράγοντες για την ανάπτυξη της είναι:
  • Η κληρονομικότητα. Σε πολλές περιπτώσεις άτομα της ίδιας οικογένειας εκδήλωσαν την ασθένεια, χωρίς ωστόσο να έχει κατηγορηθεί κάποιο μεμονωμένο γονίδιο για την εμφάνιση της.
  • Νευροβιολογικοί παράγοντες. Διαταραχές στους νευροδιαβιβαστές και γενικότερα στην λειτουργία του εγκεφάλου, διατραχές στη νευροενδοκρινική λειτουργία (ορμονικές διαταραχές) και στη νευροφυσιολογική λειτουργία (κυρίως του ύπνου).
  • Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες. Το στρες από διάφορες καταστάσεις, όπως η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου.
Η θεραπεία της διπολικής διαταραχής επικεντρώνεται στην σταθεροποίηση των διακυμάνσεων της διάθεσης και στην ύφεση των συμπτωμάτων και η αντιμετώπιση τους γίνεται με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία. Συνήθως χορηγούνται φάρμακα όπως το λίθιο, το οποίο ήταν και το πρώτο σκεύασμα που κυκλοφόρησε για την αντιμετώπιση της, αντιεπιληπτικά, αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά κ.ά.