Γαστρεντερίτιδα: Ποιοι μικροοργανισμοί την προκαλούν; Διάρκεια συμπτωμάτων - Διατροφή - Αντιμετώπιση - Θεραπεία - Curious Rat

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Γαστρεντερίτιδα: Ποιοι μικροοργανισμοί την προκαλούν; Διάρκεια συμπτωμάτων - Διατροφή - Αντιμετώπιση - Θεραπεία

γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα είναι μία πάθηση, η οποία προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή του πεπτικού συστήματος με κύρια συμπτώματα το κοιλιακό άλγος, τον εμετό, την διάρροια, τον πονοκέφαλο, τη ναυτία και τον πυρετό.

Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί καθ' όλη την διάρκεια του έτους και μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο ακόμα και με την επαφή κάποιου αντικειμένου που έχει μολυνθεί γι αυτό θα πρέπει να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός των χεριών.

Τα αίτια της γαστρεντερίτιδας είναι τα εξής:
  • Ιοί και βακτήρια (νορο-ιοί, ροτα-ιοί, αδενο-ιοί, καμπυλοβακτηρίδιο).
  • Παράσιτα
  • Μικρόβια όπως π.χ. το Escherichia Coli, η Salmonella, η Shigella, ο Σταφυλόκοκκος κ.ά.
  • Φάρμακα
Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας διαρκούν μερικές μέρες (3 - 5) αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.Η κύρια επιπλοκή είναι η αφυδάτωση η οποία μπορεί να προληφθεί με την λήψη υγρών ανά τακτικά χρονικά διαστήματα προς αντικατάσταση αυτών που χάνονται μέσω του εμετού και της διάρροιας.

Για να αντιμετωπίσουμε την αφυδάτωση θα πρέπει να πίνουμε νερό ή κάποιο ειδικό διάλυμα με ηλεκτρολύτες το οποίο πωλείται στα φαρμακεία και βοηθάει αποτελεσματικά στην ενυδάτωση του οργανισμού. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα αναψυκτικά, οι χυμοί, ο καφές και το γάλα.

Η διατροφή μας θα πρέπει να περιλαμβάνει απλούς υδατάνθρακες και κυρίως ρύζι. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα φρούτα και τα λαχανικά και να λαμβάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερες φυτικές ίνες. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανητά, οι σάλτσες και τα γλυκά.

Η γαστρεντερίτιδα αντιμετωπίζεται συνήθως με σωστή διατροφή και ξεκούραση, καλό όμως είναι να λαμβάνουμε την γνώμη του οικογενειακού μας γιατρού, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει σωστά στην αντιμετώπιση της.