Ανεμοβλογιά - Μία μεταδοτική ασθένεια - Συμπτώματα και θεραπεία - Curious Rat

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Ανεμοβλογιά - Μία μεταδοτική ασθένεια - Συμπτώματα και θεραπεία

ανεμοβλογιά
Η ανεμοβλογιά είναι μία ιογενής λοίμωξη η οποία προκαλεί πυρετό και εξανθήματα  στο δέρμα, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και κυρίως στον κορμό, στον λαιμό και στο κεφάλι. Προκαλείται από έναν ιό (έρπη ζωστήρα), συνήθως σε παιδιά ηλικίας έως δέκα ετών. Η περίοδος επώασης του ιού στο σώμα, διαρκεί από 1-3 εβδομάδες.

Η ανεμοβλογιά είναι μία μεταδοτική ασθένεια και το παιδί δεν θα πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο. Μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής ή μέσω του αέρα από την εισπνοή σταγονιδίων που παράγονται κατά το φτέρνισμα ή τον βήχα.

Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίπης (πυρετός, συνάχι, βήχας) και παρουσιάζονται 2-3 μέρες πριν την εμφάνιση των εξανθημάτων. Στην αρχή εμφανίζονται μικρά κόκκινα σημάδια, τα οποία σταδιακά εξελίσσονται σε φουσκάλες με υγρό και στη συνέχεια σπάνε οι φουσκάλες και σιγά σιγά αρχίζουν να ξεραίνονται. Η διαδικασία αυτή κρατάει περίπου μία εβδομάδα. Τα εξανθήματα μπορεί να προκαλέσουν κνησμό αλλά θα πρέπει να αποφεύγουμε να τα ξύνουμε γιατί μπορεί να δημιουργήσουμε μόλυνση ή να αφήσουμε σημάδια.

Μόλις αντιληφθούμε ότι το παιδί μας έχει ανεμοβλογιά, θα πρέπει να το πάμε αμέσως στον γιατρό ο οποίος θα αποφασίσει την θεραπευτική αγωγή που θα ακολουθήσει. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δώσουμε ασπιρίνη στο παιδί γιατί μπορεί να προκαλέσουμε το σύνδρομο Reye, μία πολύ σοβαρή κατάσταση για την υγεία του παιδιού.

Τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές όπως:
  • Πνευμονία
  • Ηπατίτιδα
  • Εγκεφαλίτιδα
  • Μυοκαρδίτιδα
  • Βακτηριακές λοιμώξεις

Η καλύτερη πρόληψη είναι μέσω του εμβολιασμού, ο οποίος μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες προσβολής από ανεμοβλογιά. Αν ένα άτομο προσβληθεί από τον ιό, είναι σχεδόν απίθανο να προσβληθεί και δεύτερη φορά κατά την διάρκεια της ζωής του, όμως μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση για πολλά χρόνια και υπάρχει πιθανότητα να επανενεργοποιηθεί προκαλώντας έρπητα ζωστήρα.