Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας - Συμπτώματα, Αντιμετώπιση, Θεραπεία - Curious Rat

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας - Συμπτώματα, Αντιμετώπιση, Θεραπεία


Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία οφθαλμολογική πάθηση, η οποία επηρεάζει την κεντρική όραση. Η ωχρά κηλίδα αποτελεί το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ο οποίος μετατρέπει τα φωτεινά ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος, σε νευρικά ερεθίσματα για να μπορεί ο εγκέφαλος να τα αντιληφθεί σαν εικόνες.

Οποιαδήποτε αλλοίωση της ωχράς κηλίδας προκαλεί απώλεια της κεντρικής όρασης εμποδίζοντας το άτομο να διακρίνει λεπτομέρειες κατά το διάβασμα, την οδήγηση ή κατά την διάρκεια οποιασδήποτε άλλης καθημερινής δραστηριότητας χωρίς όμως να επηρεάζεται η περιφερειακή όραση.

Διακρίνεται σε 2 μορφές:
  • Στην ξηρά μορφή, η οποία αποτελεί το 85% - 90% των περιπτώσεων και επιφέρει σταδιακή απώλεια της κεντρικής όρασης.
  • Στην υγρά μορφή, η οποία αποτελεί το 10% - 15% των περιπτώσεων, εξελίσσεται πολύ γρήγορα και επιφέρει ξαφνική απώλεια της όρασης. Χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη εύθραστων αγγείων κάτω από την ωχρά κηλίδα, από τα οποία διαρρέει υγρό ή αίμα με αποτέλεσμα να θολώνει η κεντρική όραση.


Διάγνωση

Ένας απλός αλλά πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ελέγχουμε τακτικά για τυχόν συμπτώματα της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι ο πίνακας του Amsler.

amsler
Κανονική όραση

Οδηγίες
Φοράτε τα γυαλιά ή τους φακούς που χρησιμοποιήτε συνήθως στο διάβασμα και κάθεστε σε απόσταση 30 - 40 εκατοστών από τον πίνακα. Καλύπτετε το ένα μάτι σας με την παλάμη και με το άλλο εστιάζετε στον πίνακα. Επαναλαμβάνετε και με το άλλο μάτι. Αν βλέπετε οποιουδήποτε είδους παραμόρφωση ή θολό σημείο σε κάποια περιοχή του πίνακα θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας το συντομότερο δυνατόν για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.


ωχρά κηλίδα
     Όραση με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

  • Βυθοσκόπηση - Η εξέταση του αμφιβληστροειδούς και του υαλοειδούς για τον εντοπισμό πιθανών ανωμαλιών.
  • Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) - Διαγνωστική μέθοδος απεικόνισης της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου με την χρήση ειδικού μηχανήματος.
  • Φλουοραγγειογραφία - Φωτογραφίζεται ο βυθός του ματιού με μία ειδική φωτογραφική συσκευή, αφού έχει χορηγηθεί ενδοφλέβια μία ειδική χρωστική ουσία η φλουοροσκεΐνη. Με την μέθοδο αυτή μπορούν να αποκαλυφθούν πιθανές βλάβες στον αμφιβληστροειδή.
Θεραπεία
  • Συμπληρώματα διατροφής αλλά και τροφές που περιέχουν Λουτεΐνη, Ζεαξανθίνη, βιταμίνες C και Ε, β-καροτένιο και ψευδάργυρο, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη αλλά και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της πάθησης.
  • Με χορήγηση αντιαγγειογενετικών φαρμάκων υπό την μορφή ενέσεων στην υαλοειδική κοιλότητα με σκοπό την αναστολή του σχηματισμού των παθολογικών νεοαγγείων και την απομάκρυνση του υγρού από την ωχρά.
  • Με φωτοδυναμική θεραπεία. Με την χρήση μη θερμικού laser, παράλληλα με την ενδοφλέβια χορήγηση ειδικού φωτοευαίσθητου φαρμάκου, το οποίο ενεργοποιείται αφού συγκεντρωθεί επιλεκτικά στα παθολογικά νεοαγγεία, καταστρέφοντας τα.
Πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
  • Χρήση γυαλιών ηλίου με φίλτρο για τις υπεριώδεις ακτίνες.
  • Μείωση ή κόψιμο του καπνίσματος.
  • Τακτικός έλεγχος της πίεσης και της χοληστερίνης.
  • Τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος.