Λευκά αιμοσφαίρια: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές; - Curious Rat

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Λευκά αιμοσφαίρια: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;

λευκά αιμοσφαίρια

Τα λευκά αιμοσφαίρια ή λευκοκύτταρα, είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τα οποία προστατεύουν το σώμα από τις μολύνσεις και τι ξένες ουσίες. Έχουν μικρή διάρκεια ζωής, που κυμαίνεται από μερικές ημέρες έως και μερικές εβδομάδες. Είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τα ερυθρά αιμοσφαίρια (1 λευκό αιμοσφαίριο προς 500 περίπου ερυθρά). Όταν εισβάλλει μία ξένη ουσία στο σώμα μας, τα λευκά αιμοσφαίρια προσπαθούν να την εξοντώσουν, ενώ παράλληλα παράγουν αντισώματα, τα οποία προσκολλώνται πάνω της διευκολύνοντας την καταστροφή της.

Που παράγονται τα λευκά αιμοσφαίρια;
Η παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων γίνεται από το μυελό των οστών (τον μαλακό λιπώδη ιστό ο οποίος βρίσκεται στην εσωτερική κοιλότητα των οστών), από τους λεμφαδένες, την σπλήνα και τον θύμο.

Ποιοι είναι οι τύποι των λευκών αιμοσφαιρίων;
Υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τύποι λευκών αιμοσφαιρίων:
  1. Τα Ουδετερόφιλα: Αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των λευκών αιμοσφαιρίων (40-75%) και υπερασπίζονται το σώμα από βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη. 'Εχουν την ιδιότητα να "μεταναστεύουν" από το αίμα προς την περιοχή τραυματισμού ή μόλυνσης. Ανήκουν στα φαγοκύτταρα, μπορούν δηλαδή να ενσωματώσουν και να αφομοιώσουν τους παθογόνους οργανισμούς.
  2. Τα Ηωσινόφιλα: Αποτελούν το 1-6% των λευκών αιμοσφαιρίων. Προστατεύουν τον οργανισμό από τις παρασιτικές λοιμώξεις. Ανήκουν στα φαγοκύτταρα, μπορούν δηλαδή να ενσωματώσουν και να αφομοιώσουν τους παθογόνους οργανισμούς.
  3. Τα Βασεόφιλα: Αποτελούν το 0,5-1% των λευκών αιμοσφαιρίων. Προστατεύουν από τις αλλεργίες με την απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ισταμίνη.
  4. Τα Μονοκύτταρα: Αποτελούν το 2-10% των λευκών αιμοσφαιρίων. Εκτελούν παρόμοια λειτουργία με αυτή των ουδετερόφιλων. Ανήκουν και αυτά στα φαγοκύτταρα.
  5. Τα Λεμφοκύτταρα: Αποτελούν το 20-45% των λευκών αιμοσφαιρίων. Υπάρχουν 3 τύποι λεμφοκυττάρων: τα Β λεμφοκύτταρα, τα Τ λεμφοκύτταρα και τα λεμφοκύτταρα φυσικοί δολοφόνοι. Τα Β λεμφοκύτταρα παράγουν αντισώματα εναντίον των τοξίνων και των βακτηρίων. Τα Τ λεμφοκύτταρα επιτίθενται στα ίδια τα κύτταρα όταν έχουν καταληφθεί από ιούς ή έχουν γίνει καρκινογόνα.
Ποιο είναι το φυσιολογικό επίπεδο λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα;
Ο φυσιολογικός αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων είναι κάπου μεταξύ 4.000 και 10.000 ανά κυβικό χιλιοστό, όσο είναι δηλαδή μία σταγόνα αίματος.

Υψηλό ποσοστό λευκών αιμοσφαιρίων
Εάν ο αριθμός των λευκοκυττάρων αυξάνεται σε μεγαλύτερο επίπεδο από το φυσιολογικό (λευκοκυττάρωση), συνήθως είναι σημάδι ιογενούς λοιμώξεως ή μολύνσεως και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις λευχαιμίας ή κάποιες μορφές καρκίνου.

Η λευκοκυττάρωση διακρίνεται σε 5 τύπους:
  • στην Ουδετεροφιλία, η οποία αποτελεί και την πιο κοινή μορφή της
  • στην Λεμφοκυττάρωση
  • στη Μονοκυττάρωση
  • στην Ηωσινοφιλία
  • στην Βασεοφιλία
Χαμηλό ποσοστό λευκών αιμοσφαιρίων
Εάν ο αριθμός των λευκοκυττάρων μειώνεται κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο, η κατάσταση είναι γνωστή ως λευκοπενία.