Τι είναι ο ναυτίλος; - Curious Rat

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Τι είναι ο ναυτίλος;


ναυτίλος
Ο ναυτίλος είναι ένα κεφαλόποδο μαλάκιο, το οποίο ζει σε τροπικά νερά κοντά σε κοραλλιογενείς υφάλους, κυρίως στον Ειρηνικό και στο Ινδικό ωκεανό. Ζει σε μεγάλο βάθος (μέχρι και 800 μέτρα) και ανεβαίνει σε μικρότερα βάθη, κυρίως τη νύχτα, για να τραφεί. Στη Νέα Καληδονία συναντάται σε πολύ ρηχά νερά (5 μέτρα βάθος) εξαιτίας, πιθανότατα, της χαμηλής επιφανειακής θερμοκρασίας των υδάτων.

Εμφανίστηκε περίπου 500 εκατομύρια χρόνια πριν, στην Παλαιοζωϊκή εποχή.

Το κέλυφος του είναι λευκό με καφέ ρίγες, έχει σπειροειδή μορφή και αποτελείται εσωτερικά από πολλούς θαλάμους οι οποίοι είναι διάτρητοι στην μέση από έναν αγωγό. Όσο ωριμάζει, δημιουργεί ένα νέο μεγαλύτερο θάλαμο στον οποίο κατοικεί, σφραγίζοντας τους προηγούμενους θαλάμους. Ο ναυτίλος χρησιμοποιεί τους θαλάμους για να ρυθμίζει την πλευστότητα του, γεμίζοντας τους με αέρα ή νερό, κινείται δηλαδή με την αεριοπροώθηση.

Το κεφάλι του μοιάζει πολύ με αυτό της σουπιάς και του χταποδιού. Διαθέτει 90 με 100 πλοκάμια τα οποία όμως δεν έχουν βεντούζες, σε αντίθεση με τα άλλα κεφαλόποδα και βρίσκονται κοντά στο σημείο που ενώνεται το σώμα του με το κέλυφος.

Τρέφεται με γαρίδες, οστρακόδερμα, καβούρια και μικρά ψάρια, ενώ λειτουργεί σαν καθαριστής του βυθού τρώγοντας τα πτώματα ψαριών και άλλων οργανισμών. Διαθέτει ένα πολύ ισχυρό ράμφος, όμοιο με πουλιού, με το οποίο συνθλίβει τα κελύφη των οστρακόδερμων και τρώει το εσωτερικό τους.

Ο ναυτίλος ζει περίπου 20 χρόνια, η μέση διάμετρος του φτάνει τα 20 εκατοστά, ενώ κάποια είδη έχουν μέχρι και 28 εκατοστά διάμετρο.