Μούσλι και Μεταβολισμός: Πόσο απαραίτητο είναι για την διατροφή μας; - Curious Rat

Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Μούσλι και Μεταβολισμός: Πόσο απαραίτητο είναι για την διατροφή μας;

μούσλι
Το μούσλι έγινε γνωστό στα τέλη του 19ου αιώνα χάρη στον Maximilian Oskar Bircher-Benner, έναν Ελβετό γιατρό, ο οποίος στο σανατόριο του στην Ζυρίχη, χρησιμοποίησε ένα μίγμα βρώμης, ξηρών καρπών, μήλου, γάλατος, νερού, λεμονιού και μελιού για να βοηθήσει ασθενείς με χρόνια και βαριά νοσήματα να καταπολεμήσουν τις παθήσεις τους. Αυτή του η επινόηση, η οποία άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες της εποχής, ανοίγοντας καινούριους δρόμους προς μία πιο υγιεινή διατροφή είναι γνωστή ως μούσλι.

Στις μέρες μας πλέον, συνηθίζεται να καταναλώνεται περισσότερο ως πρωινό γεύμα, όμως μπορεί να αντικαταστήσει επάξια οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας. Περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα.

Υπάρχουν 2 ειδών μούσλι: το φρέσκο και το αποξηραμένο. Το φρέσκο είναι ένα μείγμα που περιλαμβάνει βρώμη που έχει μουλιάσει το προηγούμενο βράδυ σε νερό, φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, χυμό λεμονιού, μέλι και γάλα ή γιαούρτι. Το αποξηραμένο είναι αυτό που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ ή από καταστήματα υγιεινής διατροφής, το οποίο αποτελείται από νιφάδες βρώμης, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους και το αναμιγνύουμε με γάλα ή γιαούρτι.

Αν θέλουμε μία πιο σωστή διατροφή θα πρέπει να προσέξουμε το συσκευασμένο μούσλι να περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Φυσικά η καλύτερη επιλογή είναι το φρέσκο.

Το μούσλι παρέχει ενέργεια στον οργανισμό καθώς είναι πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, βοηθάει στην αποτοξίνωση του, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου.