Σκόρδο - Υπέρταση και Αποτοξίνωση - Απαραίτητη τροφή για την υγεία μας - Curious Rat

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Σκόρδο - Υπέρταση και Αποτοξίνωση - Απαραίτητη τροφή για την υγεία μας

σκόρδο
Το σκόρδο (λατινική ονομασία: Allium Sativum), ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα κρεμμύδια και τα πράσα. Είναι μία από τις πιο πολύτιμες τροφές και είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε θειούχες ενώσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την χαρακτηριστικά έντονη οσμή του, για την γεύση του, αλλά και για τα περισσότερα οφέλη του για την υγεία. Έχει χρησιμοποιηθεί, εδω και χιλιάδες χρόνια, σε όλο τον κόσμο, για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών και παθήσεων.

Το σκόρδο περιέχει μία ουσία την Αλισίνη (allicin), η οποία είναι το κύριο ενεργό συστατικό του. Η Αλισίνη είναι μία θειική ένωση, η οποία παράγεται κατά την ενεργοποίηση του αμυντικού μηχανισμού του σκόρδου ενάντια σε επιθέσεις από παράσιτα και έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Έχει λίγες ώρες διάρκεια ζωής και δεν αποτελεί σταθερή ένωση γι αυτό θα πρέπει να καταναλώνεται σχετικά γρήγορα, αφού έχουμε συνθλίψει το σκόρδο για να ενεργοποιήσουμε την δράση της.


Οφέλη για την υγεία
Το σκόρδο μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερόλη (LDL) στο αίμα, ενώ αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL) προστατεύοντας το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού μας συστήματος μειώνοντας τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού. Χάρη στις θειούχες ενώσεις του έχει ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να καταπολεμήσει αρκετές λοιμώξεις.

Τα πολυσουλφίδια που περιέχει, μπορούν να μετατραπούν, μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων, σε ένα αέριο που ονομάζεται υδρόθειο, το οποίο μπορεί να μείωση την αρτηριακή πίεση διαστέλλωντας τα αιμοφόρα αγγεία.

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες χάρη στο σελήνιο, στο μαγγάνιο και στη βιταμίνη C, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις καταστροφικές ιδιότητες των ελευθέρων ριζών. Το σελήνιο βοηθάει στην αποτοξίνωση δεσμεύοντας τα βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο κ.ά.), τα οποία είναι ιδιαίτερα καταστροφικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

'Εχει αντιβακτηριακές και αντι-ιικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου και του παχέως εντέρου.

Συστατικά του σκόρδου
  • σελήνιο
  • μαγγάνιο
  • ασβέστιο
  • φώσφορο
  • χαλκό
  • βιταμίνη Β1
  • βιταμίνη Β6
  • βιταμίνη C
Για καλύτερη γεύση αλλά και για τα περισσότερα ωφέλη για την υγεία, είναι καλό, το σκόρδο, να τρώγεται φρέσκο. Είναι απαραίτητο να το αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, μακριά από το ηλιακό φως και την θερμότητα για να διατηρεί την μέγιστη φρεσκάδα του.