Προβιοτικά: Τα ωφέλιμα βακτήρια - Curious Rat

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Προβιοτικά: Τα ωφέλιμα βακτήρια

προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροργανισμοί, "φιλικά" βακτήρια, τα οποία βρίσκονται στο έντερο και εμποδίζουν τα κακά βακτήρια και τους μύκητες να αναπτυχθούν. Υπάρχουν πάρα πολλοί μικροοργανισμοί που ζουν στο σώμα μας και αρκετοί από αυτούς βοηθούν στην σωστή λειτουργία του. Έτσι και τα προβιοτικά συμβάλλουν στην υγεία και στην ισορροπία του περιβάλλοντος του εντερικού σωλήνα.

Οι κακές διατροφικές συνήθειες με την λήψη ουσιών όπως το χλώριο, το φθοριούχο νάτριο, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα αντιβιοτικά, τα αντισυλληπτικά χάπια και άλλα φάρμακα, έχουν ως αποτέλεσμα την βλάβη της εντερικής χλωρίδας και του εντερικού τοιχώματος, την μείωση των καλών βακτηρίων και τον πολλαπλασιασμό των κακών.

Πως οφελούν τον οργανισμό τα προβιοτικά;
  • Βοηθούν στην βελτίωση της πέψης.
  • Μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες των αντιβιοτικών, τα οποία καταστρέφουν τα καλά βακτήρια στο έντερο.
  • Τα προβιοτικά παράγουν λακτάση, ένα ένζυμο το οποίο διασπά την λακτόζη, μία ουσία η οποία υπάρχει κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει δυσανεξία στην λακτόζη.
  • Βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων και παράγουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και της βιταμίνης Κ.
Προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά είναι το κεφίρ, το τυρί, κάποια γιαούρτια, το ξυνόγαλο, προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση κ.ά. Επίσης μπορούμε να τα βρούμε ως συμπλήρωμα τα διατροφής ή σε φαρμακευτικά σκευάσματα.