Τί χρώμα έχει το "μαύρο κουτί" των αεροπλάνων? - Curious Rat

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Τί χρώμα έχει το "μαύρο κουτί" των αεροπλάνων?

μαύρο κουτί

Το "μαύρο κουτι" είναι μία ηλεκτρονική συσκευή, η οποία έχει κατασκευαστεί για να καταγράφει συγκεκριμένα δεδομένα που συμβαίνουν κατά την διάρκεια μίας αεροπορικής πτήσης. Είναι μια μονάδα η οποία αποτελείται από 2 τμήματα:το CVR (Cockpit Voice Recorder) και το FDR (Flight Data Recorder).


Το CVR (Cockpit Voice Recorder), καταγράφει οτιδήποτε συμβαίνει στο θάλαμο διακυβέρνησης, από τις συνομιλίες με τον πύργο ελέγχου, τα μετεωρολογικά δελτία πτήσης, τους τυχόν παράξενους θορύβους της μηχανής, ακόμα και τις συνομιλίες του πληρώματος στο πιλοτήριο. Έχει αυτονομία δύο ωρών - μετά από αυτό το χρονικό διάστημα ξεκινά από την αρχή και συνεχίζει να καταγράφει από το σημείο όπου σταμάτησε. 
Το FDR(Flight Data Recorder), καταγράφει την συμπεριφορά του αεροσκάφους κατά την διάρκεια της πτήσης.


μαύρο κουτί
Τα δεδομένα που καταγράφονται στο "μαύρο κουτί" χρησιμοποιούνται για την ανάλυση θεμάτων ασφαλείας κατά την διάρκεια μιας πτήσης ή σε περίπτωση ατυχήματος για την διερεύνυση των αιτίων.
Ονομάζεται "μαύρο κουτί" γιατί αυτό ήταν το αρχικό του χρώμα. Σήμερα κατασκευάζεται σε χρώμα πορτοκαλί ώστε να εντοπίζεται εύκολα σε περίπτωση αεροπορικού δυστυχήματος και πολύ περισσότερο αν έχει πέσει στη θάλασσα.


μαύρο κουτί


Τοποθετείται στην ουρά του αεροσκάφους γιατί θεωρείται οτι είναι το ασφαλέστερο σημείο. Αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι 1.100 βαθμών Κελσίου για 1 ώρα ή σε θερμοκρασίες 250 βαθμών Κελσίου για 10 ώρες. Επίσης αντέχει στην πίεση σε βάθος μέχρι και 6.000 μέτρων.